Nu har vi tid til at tænke over tingene

Bliver du også ramt af bølger af alle mulige tænkelige følelser, her i denne mærkelige tid hvor vi er blevet tvunget i isolation? Under ganske ulykkelige, skræmmende eller uforståelige forudsætninger? Og har du også brug for noget at holde fast i eller vende tilbage til, når dine tanker løber afsted eller mængden af informationer bliver for overvældende?

Så læs med, for jeg kender udemærket til det. Og det bedste i den sammenhæng: Jeg ved har også nogle redskaber til hvordan du kan give dig selv et break!

Det der skete lige før tankerne kom

Selvom jeg har specialeret mig i måden vi hver især tænker på, kan jeg ikke sige mig fri fra også at kunne “træde ved siden”. Når jeg gør det, overtænker jeg tingene eller lade mig styre af mine intuitive fornemmelser og tanker. Da jeg først hørte om Covid19, om hvordan det spredte sig og læste hvad folk på de sociale medier skrev: “Nu har vi hørt det – det er ikke værre end influenza. Det er der mange flere der dør af” begyndte jeg at blive bekymret.

Jeg blev bange fordi jeg havde på fornemmelsen af at dette var anderledes. Og jeg blev bekymret for hvad der måske kunne ske hvis ikke folk forstod det eller tog det alvorligt. Og pludselig følte jeg ikke længere at jeg vidste hvem jeg var og hvad jeg stod for. Hvordan fremtiden vil blive. Alt var alt for nyt og alt for uvist. Og det blev lynhurtigt en meget stærk og invaliderende følelse for mig. Den lammede mig nærmest, til jeg tog ansvaret for mine tanker og fandt mit ståsted i den nye situation!

Nogle ting er ude af vores hænder. Nogle bekymringer dræner os, og det til trods bliver de sjældent til noget. Nogle gange stikker tankerne af fra os til vi bliver bevidste om dem. Men vi kan tæmme dem, eller distrehere os selv i en anden tankeretning.

Tanker og virkelighed, to forskellige ting

Når vi opsluges af tanker oplever vi dem som virkelighed! Vores hjerner er stadig ikke kloge nok til at skelne mellem den fiktion tanker er, og den faktiske, virkelige verden. For nej: Det er ikke virkeligt blot fordi vi har tænkt det! Det er bl.a. derfor du kan være rystet/ i dårligt humør langt op ad dagen når du har haft marreridt. Vores krop tror simpelthen at din drøm var virkelig. Det, der kan forekomme lidt tricky er dog, at dine tanker og de “samtaler” du har med dig selv ofte sker, uden at du er bevidst om det! Tænk lige over det!

Hvad kan du gøre selv?

Tankemyldet der kommer når vi er pressede, eller har for meget tid til at tænke over tingene, kan stoppes. Vi kan lære at distrehere vores sind. Du skal simpelthen lave noget der er så lidt krævende at du kan holde fokus. Og samtidg krævende at du er nød til at koncentre dig om det.

Distreher dig selv

Det kan f.eks. være

  • Lidt praktisk havearbejde eller rengøring inde døre
  • Opvask, den grundige
  • Sortering af alt fra tøj til legoklodser
  • Lægge puslespil
  • En gåtur, måske i naturen som beviseligt gør gode ting for vores sind. Gåturen kræver dog at du holder fokus på dine ydre omgivelser!

Alt ovenstående er lette aktiviteter som kræver en så tilpas stor mængde opmærksomhed at det næsten kan virke meditativt. Men det kræver at du er til stede i det. Prøv det!

Træk vejret

Jeg har selv af flere omgange forsøgt mig med meditation, uden dog at have nogen succes med det. Noget mine forsøg dog har lært mig er, at flytte mit focus over på min vejrtrækning: Øvelse: Træk vejret dybt ned i maven via næsen, så maven hæves, og ånd ud med åben mund, gerne med lyd. Gentag øvelsen, langsomt og roligt, i et minut. For mit eget vedkommende var udåndingen virkelig grænseoverskridende at træne. Men resultatet er stærkt, og det er yderst powerfuldt og afslappende for hele kroppen.

Træn taknemmelighed

Det er videnskabeligt bevist at mennesker der er taknemmelige, har større livsglæde end de der ikke er taknemmelige. Det er bare sådan, at det ikke falder os alle lige naturligt at være taknemmelige. Nogle synes livet er tungt og svært. Nogle er ikke vant til at sætte ord på følelser. Og så er der dig der netop har været vant til at få dine basale behov dækket. Dit fokus har formentlig ikke været at værdsætte det du “bare” havde. Og netop det at have fokus på det vi har, er hele kilden.

Blandt de gamle indianer sagde man følgende: Der bor to ulve i os alle. Dde vi fodrer og giver opmærksomhed, bliver den stærke! Oversat: Det du giver opmærksomhed i dit liv, bliver det stærke og der kommer til at fylde i dit liv! Der findes mange gode guides til træning i taknemmelighed. En af dem finder du her!

Skriv ned

Skriv det der er svært ned! Er det svært at finde noget at være taknemmelig over? Afslut dagen med at finde 3 konkrete ting der er sket i løbet af dagen, som du er taknemmelig over. Eller glad ved, hvis taknemmelig lyder en tand for højtideligt. Det kan være det føles svært, men vid at det som alt andet er et spørgsmål om træning, og fokus. Det vil desuden give dig en bedre søvn at afslutte dagen på den måde!

Er det bekymringer der fylder? Skriv dem ned! Når vi sætter ord på eller udtrykker vores bekymringer, kan vi lægge dem fra os, og flytte fokus. Måske over på pudslespillet eller listen med det vi er taknemmelige for. Børn er super gode til at gøre det med tegninger.

NLP som hjælp i en krise

Kva min uddannelse har jeg rigtig mange gode redskaber som kan bruges til at “samle mig op” når jeg synes livet er tungt. Det sket af flere omgange i løbet af de første dage, da danmark blev lukket ned. Jeg er heldigvis ikke i nogen særlig risikogruppe. Min søn er heller ikke i nogen særlig risikogruppe, så hvad det var der gjorde, at jeg alligevel fik angst?

Men før jeg deler det jeg fandt frem til, vil jeg først dele noget at det vigtigste jeg har lært over de seneste 38 år.

Vores opfattelsesniveau når vi er i krise

Når vi mennesker går gennem livet, oplever vi hele tiden og konstant tingene ud fra flere niveauer. Vi kan faktisk dissekere alt vi foretager os op i 6 forskellige niveauer af opfattelse. Alt foregår på én og samme gang, men det er forskelligt hvad vi er bevidste om i de forskellige situationer.

Overordnet kan man sige at de tre første niveauer vedrører alt vi fysisk gør, altså vores selvtillid. Det er uagtet hvilket niveau vores selvtillid måtte være på, og de tre sidste niveauer vedrører den vi er, altså vores selvværd.

En del af det der definerer vores selvværd, er dem vi føler et fællesskab med. I alle situationer kan dem vi føler fællesskab med varierer lige fra vores nærmeste familie til vores kollegaer til os med/ os uden et job, til os danskere og så videre.

Vi er altid en del af noget

Det er nemlig sådan, at vi mennesker har brug for at føle, eller være bevidste om at vi er en del af noget større. Det styrker vores følelse af identitet hvilket igen giver os selv, vores liv eller gerning, værdi. Når vi føler at vi har værdi eller at det vi gør har værdi, kan vi gøre næsten alt (i den kontekst) og hvor som helst.

Min helt personlige situation lige nu er, at min familie er meget lille og ganske spredt. Det betyder, at den familie eller det fællesskab jeg er født ind i, for mig føltes meget lille og næsten ikke eksisterende, da jeg havde allermest lyst til at være en del af netop et fællesskab: Da Coronakrisen for alvor brød ud, og vi alle blev opfordret til at isolere os.

Ræk ud

Jeg er i den situation at jeg er øvet i at kunne genkende og definerer hvad årsagen til min smerte er. Og derfor kunne jeg også efter en samtale med en god ven se hvad det var der skete i mig. At kontakte andre er også et middel til selvhjælp. Jeg er trænet i at ændre måden jeg tænker på når min tankegang er uhensigtmæssig. Det betyder at jeg hurtigt var i stand til at give mig selv “førstehjælp”. På den måde fik jeg rækt ud efter de fællesskaber der giver mig styrke, værdi og mening. Det er jeg taknemmelig for!

Og når alt det er sagt ved jeg, at jeg desværre ikke er alene om at kunne blive grebet af pludselig angst eller sorg eller ensomhed. Til dig der ved hvad jeg taler om: Det er tanker der skaber følelser og der er en vej ud af de følelser! Det er forfærdeligt og hæmmende, ligefrem invaliderende at være åben for den slags tanker og følelser. Og lige så åben du er for de svære følelser, lige så åben er du i virkeligheden også for det der gør dig godt. Formentlig skal du blot have hjælp til at få øje på det! Her er et andet bud på hvordan vi kan finde vores egen styrke!

Det vi står midt i lige nu vil gå hen i historien. Vi er med et alle en del af et stort fællesskab med en masse fælles referencer og fælles værdier. Vi rækker ud efter hinanden (i denne situation med passende afstand og uden at røre) og søger for at gribe de svage så godt vi kan. Vi finder værdi og mening midt i alt det der er svært og mærkeligt, ved at identificere os med den udgave af os selv, som vi er i denne nye situation. Vi gør det vi må gøre, på hver vores måde og altid i den bedste hensigt.

Og så kommer igennem det, sammen!