Kender du det, at komme fra et møde eller en date og bare føle at du slet ikke var på bølgelængde med ham eller hende du skulle mødes med? Noget føltes galt, selvom i egentlig begge var interesserede i mødet?

Hvad er årsagen til, at vi føler os misforstået, overhørt, angrebet?

Forklaringen er ligefor: Vi møder op, men vi går ikke ind i mødet og møder den anden hvor han eller hun er: Derfor føler de sig ikke mødt! Lyder det tosset? Det er det ikke og nu skal du se hvorfor:

Vi multitasker hele tiden, det bedste vi har lært. Vi opdaterer vores sociale medier, mens vi prøver at lytte til den der taler, eller  forbereder næste spørgsmål mens den anden svarer på det første.. Noget i den stil. Og ja: Kommunikerer vi på den måde, ses og høres kun halvdelen af signalerne der sendes ud og pludselig er løbet kørt! Jobbet, daten, dagen.. Lyder bare lidt af det bekendt?

Sagen er den at kun 7% af det vi kommunikerer ud til vores omgivelser face to face, siges med ord. Syv procent er ikke ret meget men så er det måske lettere at forstå, hvorfor kæresten bliver så sur selvom du jo nok mener at du hørte hvert et ord der blev sagt?!!

Men nej! Du hørte kun en brøkdel af budskabet. Måske fordi du ikke lyttede til tonationen! Måden, tonen, hastigheden og tonelejet der tales med. Næsten halvdelen (38%) af betydningen i alt hvad vi siger, udtrykkes via vores tonation. Det er derfor vi kan genkende når nogen er ironisk, men det kræver at vi skærper opmærksomheden en anelse.

De sidste 55% kræver faktisk din fulde opmærksomhed!

Kropssproget er ikke kun smilet, fagterne og hånden der løfter fingeren. Kropssproget er kropsholdning, pulsen og hænderne, der alle er med til at afslører hvordan den anden har det: Rødmen på halsen eller i kinderne, blikket der ser dig lige i øjnene eller søger andre steder hen.

Først når du bliver opmærksom på den du taler med, og begynder at lægge alle signaler du modtager sammen, vil du blive i stand til at se og høre, og måske endda forstå hvad der bliver kommunikeret ud til dig.

Betydningen af disse mikroskopiske  signaler gik for alvor op for mig selv da jeg for nylig sad til møde med en af topsælgerne på min arbejdsplads. Jeg er ansat til at stille undrende spørgsmål og jeg var ved vores foregående møde faldet over nogle tal der krævede lidt mere uddybning end sædvanligt.

Der var som sådan intet usædvanligt ved dette møde og jeg undrede mig derfor over den meget hårde tone jeg blev mødt med. Indtil jeg så op fra tallene på skærmen, fik kigget ordentlig efter og blev opmærksom på den høje puls på hans tenning, rødmen på hals og kinder, og hans urolige hænder: Han havde det virkelig skidt over vores møde. Han var bange for at der var noget han ikke havde styr på!

Den umiddelbart nærmest aggressive mand var nervøs, men det var bestemt ikke ordene der afslørede ham. Det var en fuldstændig afkodning og sammenlægning af ord, tonation og signaler kroppen sendte uden hans sammentykke, så at sige!

Jeg var opmærksom. Jeg mødte ham og fik ham talt ned igen. Og naturligvis havde han styr på sine tal! Hvordan vi mere lavpraktisk gør det, kommer jeg ind på næste gang.

Kig op, vær opmærksom og vær tilstede!